Постинг
15.09.2009 16:12 -
Мармалад/конфитюр от ябълки
Имаме си ябълкова градина
Старичка и дълги години негледана поради което мислехме че и тази година няма да има плод
След проверка на място обаче се оказа че плод има и то доста.
Събрахме няколко чувала ябълки и възникна въпрос - какво да ги правим ???
Хубавите са хубави но наранените ????
След много мислене и справка в "чичко Гугъл" реших - ще правя
Конфитюр или Мармалад от Ябълки и аз не знам какво :)
Вариянтите са няколко - чистите явълки се обелват и изчистват от семки след което се минават на ренде и .....
аз ги измих, нарязох ги на парчета и ги сварих - пишеше че ставало по - лесно и е вярно.
Сварените плодове минах през машинка която пресова и отделя ципата и семките - става много лесно понеже омекват.
На два литра от получената гъста смес сложих един килограм захар и по принцип се варяло в тава - е варих го в тенджера - просто трябва да се бърка достатъчно често (почти непрекъснато).
Когато реших, че се е сгъстило - на око не сме правили досега не знаем колко да сгъстяваме прибавих лимонтузу - около две лъжички и сместа от лош кафяв цвяк придоби червен оттенък.
След около две минути свалих от котлона и напълних в бурканчета - първо сипвам малко обикалям бурканчето да се стопли и допълвам. Затварям и обръщав с дъното на горе.
Прибрах ги след като истинаха и даже го пробвах - не е лошо но конфитюр ли е или мармалад ????
Старичка и дълги години негледана поради което мислехме че и тази година няма да има плод
След проверка на място обаче се оказа че плод има и то доста.
Събрахме няколко чувала ябълки и възникна въпрос - какво да ги правим ???
Хубавите са хубави но наранените ????
След много мислене и справка в "чичко Гугъл" реших - ще правя
Конфитюр или Мармалад от Ябълки и аз не знам какво :)
Вариянтите са няколко - чистите явълки се обелват и изчистват от семки след което се минават на ренде и .....
аз ги измих, нарязох ги на парчета и ги сварих - пишеше че ставало по - лесно и е вярно.
Сварените плодове минах през машинка която пресова и отделя ципата и семките - става много лесно понеже омекват.
На два литра от получената гъста смес сложих един килограм захар и по принцип се варяло в тава - е варих го в тенджера - просто трябва да се бърка достатъчно често (почти непрекъснато).
Когато реших, че се е сгъстило - на око не сме правили досега не знаем колко да сгъстяваме прибавих лимонтузу - около две лъжички и сместа от лош кафяв цвяк придоби червен оттенък.
След около две минути свалих от котлона и напълних в бурканчета - първо сипвам малко обикалям бурканчето да се стопли и допълвам. Затварям и обръщав с дъното на горе.
Прибрах ги след като истинаха и даже го пробвах - не е лошо но конфитюр ли е или мармалад ????
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 216
Блогрол
1. selsko stopanstvo
2. riba
3. diving02-20
4. watches for you
5. gardener07-20
6. dom i gradina
7. diving sky
8. home
9. watches for you
10. gardens and home
2. riba
3. diving02-20
4. watches for you
5. gardener07-20
6. dom i gradina
7. diving sky
8. home
9. watches for you
10. gardens and home