Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ideq za doma i gradinata
Автор: domigradina Категория: Други
Прочетен: 315001 Постинги: 72 Коментари: 22
Постинги в блога от Август, 2009 г.
2  >  >>
Изкуствената трева представлява килим от синтетични влакна - полипропиленова тъкан покрита с пластмаса, която се използва за различни видове спорт. image Масови са игрищата за футбол, тенис, голф, волейбол, баскетбол и др., 
Също така се използва и за декоративни и ландшафтни проекти.
Изкуствената трева е алтернатива на естествената трева тогава, когато, поради ограниченията на своята природа, естествената трева imageне може да бъде използвана.
Основните предимства на изкуствената трева са, че терените с изкуствена трева могат да се ползват целогодишно, независимо от сезона и времето. Те имат дълъг живот и стабилно качество, неограничено количество часове за игра - покритието издържа 250 000 цикла на натиск по данни на производителя. По-ниски разходи за поддръжка на терените с изкуствена трева.
Отлични игрови качества: оптимален и предсказуем отскок на топката, по-малко натоварване на мускулите и сухожилията на играчите, добри възможности за завъртане и плъзгане, по-нисък травматизъм.
Може да се използва като универсално покритие: спортни площадки с различно предназначение, детски площадки, масови мероприятия.
Основата, върху която се поставя изкуствената трева може да бъде:
асфалт или бетон;image
динамична основа, изградена от няколко пласта натрошен камък с различни фракции и дренаж.

Категория: Други
Прочетен: 5003 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.08.2009 11:18
Аквариума се явява отделна биосистема в нашия дом.
Всеки вторimageи човек в един период от живота си е огтлеждал домашни рибки.
В аквариумче, буркан, колба или друг съд но винаги с желание.
В последните години на пазара се появиха огромни шкаф аквариуми с причудливи форми създаващи изключително красиви  кътчета в домовете на хората.image
Цените на аквариумите/aquariums варират от много малки до наистина много високи.
Ако не сте имали аквариум - в магазините се предлагат от 20 до 200 литра - че може и повече.
За начало е добре да вземете между 20 и 50 литра.
Основно аз деля рибите на два вида - живораждащи и хайверни.
Предпочитам живораждащите защото се гледат по лесно.
Вярно е че по принцип хайверните са по красиви и ако нямате намерение да ги развъждате и те не са трудни за гледане.
Освен аквариум/aquarium, нужни са Ви рибки - най масовите са Гупи, Хелери, Мулинезии, Плати, Неонки, Сом.image
След това водорасли - нали правим биосистема - ако сте взели живораждащи рибки освен красиви водорасли е хубаво до имате и воден мъх - място където малките се крият.
За дъно може ди си вземете речни камъчена, едър пясък, скали или нищо - стъклото но много изпъкват отпадаците на рибките.
Друг желателен аксесоар е помпичка - видовете са много на гледайте да е за малко по голям литраж от вашия аквариум.
Освен помпичка ви трябва и нагревател - предпочитам с термодатчик за да не си сваря или замръзя животинките - не обичам рибена чорба :)
Също така е хубаво да си сложите термометърче което да показва при какви условия живеят вашите рибки;
сега след като аквариума е оправен, помпата върти и филтрира стоплената до 24-28 градуса вода, лампата свети над него и рибките плувяат можете да си сипите едно уски ил чаша вино и блаженно да се наслаждавате на живата система която сте създали...image
Категория: Други
Прочетен: 6167 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 05.09.2009 11:35
Във форумите прочетох много неща за кухненските роботи. image Извода който си направих е че трябва да се гледат няколко основни неща.
Основен критерии е цената ако тя не ви бърка значи има много неща за уточняване, ако цената е основен фактор бих взел втората след най - ниската :) Основни компоненти са Мощността няма да галим продуктите нали . Значи минимум 900 W .image Хубаво е да има голяма вместимост на купата - поне 3 литра, стенени на работа - няма ли значи двигателя е много слаб. image Металния нож служи за пасиране, рязане на плодове и зеленчуци, включително и лук, пластмасовия нож се ползва за бъркане на тесто. 
Ако кухненския ви робот няма  диск за рязане на пържени картофи - то поинтересувайте се дали можете де си купите допълнително - много са удобни. Допълнителни екстри са сокоизтисквачка, цитрусова преса,
Месомелачката също е голямо удобство. Ако уруда е мощен металния двоен нож прави перфектна кайма.image
 А за друго което вИ ИНТЕРЕСУВА - ПИШЕТЕ АКО МОГА ЩЕ ПОМОГНА.




Категория: Други
Прочетен: 1341 Коментари: 0 Гласове: 0
20.08.2009 15:12 - Бенджамин
Родината на това красиво фикусче са Индия, Китай, Югоизточна Азия, Северна Австралия и Филипините.
Най-често срещаното растение за дома. Може да го видим навсякъде от дома и офиса, до витрините на магазините.

Бенджамина е растение подобно на дърво с овални лъскави листа. В нашата стране е типично домашно растение, но в топли места се развива отлично и навън. Може да порастне доста голямо ако му се осигури подходяща саксия. Необходим е добър дренаж.

Може да расте заедно с други растения в една саксия, който покриват почвата, когато той израсте нагоре и долните листа опадат. image Най популярни са сортовете с обагрени с жълто по краищата листа, с тъмно зелени листа, с тъмно зелени листа накъдрени по краищата листа, с тъмно зелени листа и светло зелени ръбове на листата и с обагрени с бяло по краищата листа.
Достига до 2 м с елегантна храстовидна форма, чиито клонки леко се отпускат надолу.
Името му произхожда от получаваната от това растение смола.
Вечнозелено дръвче или храстче, което в природата достига до височина 20 м, а при саксийно отглеждане, при добри грижи, до 4 м. Фикусът има малки листа, с дължина между 5 и 10 см. Крайчето на листата е издължено като капка, защото в природата по този начин по-лесно се оттича водата в периода на мусоните.
Поливайте само когато горната почва е суха на пипане. Ако Бенджамина е в саксия в дома, трябва да повишите влажността на въздуха през зимата. Лесен начин, който не е най-добрия, е да поставите съд с вода на радиаторите и често да улверизирате листата с хладка вода. Най-доброто решение за случая е да поставите саксията върху подложка пълна с камъчета и вода. По този начин водата се изпарява и листата поемат от влагата. Внимавайте саксията да лежи на камъчетата, я не в водата, защото рискувате да загният корените.
Сменяте саксията само когато корените се подават на повърхността и се постарайте да не ги разчупите по време на процедурата. Ако растението или саксията са прекалено големи, просто сменето почвата на повърхостта, за да добавите нови хранителни вещества. Те ще проникнат надули при поливанията.
image
 Използвайте течен тор през пролетта и лятото до Септември и Октомври, приблизително на 15 дни, или според инструкциите на опаковката. Бенджамина също се нуждае от допълнително желязо за да подържа своя жив зелен цвят, затова добавете желязо на таблетки или с течния тор.
Запомнете, че преторяването не винаги води до добро.
Ако листата пожълтеят или се появят жълти петна, това може да означава липса на желязо. Ако симптомите са масови, опръсквайте листата с вода с добавен течен тор богат на зелязо.
За опадането на листата на Вашето фикусче може да има няколко причини- недостатъчно светлина, смяна на местоположението, преполиване. Най-честата причина за окапването на листата, особено през зимата, е подгизването на почвата при по-ниските температури през зимата, от което се получава загниване на корените. Поливането става след напълно изсъхване на горния почвен слой. Опитайте да пресадите растението в лека, рохкава почва,поливайте умерено и пестеливо. Ако сте на парно, често пръскайте листата с престояла 24 часа вода със стайна температура- цветето обича високата въздушна влажност.При пресаждането намалете малко дължината на коренчетата, така те ще се обновят, а и ще се премахне гниенето, ако се е получило такова.Опитайте и успех!
През пролетта ще забележите много нови върхове. Отстранете тези, които изглеждат слаби или имат позълтели листа. Така растението ще съсредоточи силите си за здравите клонки.
Ще забележите бяла течност на отчупеното място. Това е каучуков сок от растението, който може да предизвика дразнене на кожата при някой хора. Не го пипайте или ако случайно се изцапате измиите добре под течаща вода.
Ако през зимата растението е изгубило доста от долните листа и расте само нагоре, подрежете върховете и така ще предизвикате по силно разклоняване и растеж на долните клонки.

Бенджамина се нуждае от много светлина. Поставете на добре осветено място, но избягвайте директно слънце. През лятото може да поставите на балкона, като отначало предпазвате от силното обедно слънце за да на изгорят листата от слънцето.
Както всички растения и фикуса се мъчи да се обърне към слънцето, за да предотвратите изкривяване обръщайте на 45° всеки път когато поливате.
Много е чуствителен на промяна на условията на гледане, така че при всяко местене или намаляване на светлината може да очаквате пожълтяване и опадане на листата. Също може да забави растежа си.
Размножаването става през лятото с калеми. Подрежете долните листа на калемите и оставете да изсъхнат срезовете. След това ги поставете да пуснат кълнове в смес от торф и пясък в достатъчно топло и светло място с висока влажност на почвата и въздуха.
image
Почиствайте листата на водна баня като покриете саксията с найлон. Може да ползвате мека къпра или гъба за целта. Ако го правите често ще имате растение с блестящи листа без да ползвате спрей за полиране на листата, който е вреден за растението понеже блокира малките дупчици по листата, през които растението диша. Ficus Benjamina Golden King Ficus Benjamina Monique Ficus Benjamina Samantha Ficus Benjamina Starlight.

На този фикус може да му окапят листата заради неочаквана смяна на мястото или резки колебания на температурата, но растението много бързо се оправя от такива сътресения.

От него може да се получи прекрасно щамбово дръвче. При две-три растения засадени в саксията, те могат да се преплетат, за да се получи интересно и красиво стволче. Трябва да се сплитат еднакви на възраст растения, когато достигнат височина около 15 см и след време се врастват в контактната точка. Фиксират се с нишки прежда, които се сменят един път на два месеца, за да не се повреди ствола.

Изящното дръвче е лесно за отглеждане и е подходящо и за дома, и за офиса, като придава неповторим чар и елегантност.
Категория: Хоби
Прочетен: 7018 Коментари: 1 Гласове: 3
С оборски тор спряха кърска любов    

 

image Снимка: Авторът

Оборският тор, който затвори пътя за кърска любов.

Местен човек от селоИглика, Габровско, стовари няколко ремаркета оборски тор, за да откаже двойки от кърска любов. Потърпевшият вдигнал ръце от тях, защото редовно тъпчели с колите си поляната, откъдето добивал сено за кравите си в двора.

Похотливите любовници отдавна открили закътаното място като убежище от очите на любопитните, където да изливат страстите си. Там се криели години наред. Собственикът неведнъж заварвал двойките в моменти на бурни преживявания в колата. Веднъж, когато той и семейството му отишли да обръщат сеното, пак попаднали на любовен автомобил, паркиран насред поляната. Събирачите на сено решили, че макар унесена в заниманията си, двойката ще си тръгне поне за да се скрие от свидетели. Те подхванали сеното откъм долния край. Очакванията им останали излъгани, защото невъзмутимият Дон Жуан продължил да си върши работата дори когато те стигнали с вилите си до автомобила. Едва когато се развикали, отвътре дали мръсна газ, само че вместо да си тръгнат, спрели по-нагоре на поляната да си досвършат работата. Тогава на стопанина му дошло на ума как ще спре тази кърска любов. Още на следващия ден сутринта стоварил четири ремаркета с оборски тор на асфалтовата отбивка към мястото. За всеки случай миналата седмица той изсипал и пето ремарке с тор на пътя, за да е сигурно, че никой повече няма да стъпи там.

Природните дадености около малкото село Иглика отдавна привличат двойките, които няма къде другаде да се срещат. Тази зима друга неудържима двойка направо на пътя започнала да се съвокуплява посред бял ден. Но за да даде път на друга кола, която отивала в селото, вкарала джипа в снежните преспи, откъдето не могли да го извадят до вечерта.

.
Категория: Забавление
Прочетен: 1276 Коментари: 0 Гласове: 0
18.08.2009 21:03 - зимнина
Типично по нашенски реших да си направя зимнина :)
Отидох на борсата, купих щайга праскови и оля зимата е подсладена!!!
Прибрах се да започваме бурканирането
оказа се че нямам затварачка - намерих, буркани скоро ми подариха, ами капачки - в близкия магазин били евтини - 2.30 лв за 50 бр. ок.
Започна се одисеята мии буркани, мии праскови, където са меки ги бели, режи на парченца..... после по осем на варене, слогоме по 4 супени лъжици захар.
След 16-ката се оказа че май са ми много но вече са взети - търси още буркани и пак - мии, режи, захар, подреждаш вариш ..... обаче зимата как ги харесвамммммм
image
Значи правим компота по следната рецепта
В буркан омния режа плод да покрие над половината, слагам четири лъжици захар, затварям пълния с вода буркан и слагам да се вари, заври ли засичаме двадесет - двадесет и пет минути и готово, вадим буркана, слагаме го наобратно да истине (око по дъното има захар не се шашкайте ще се разтопи до зимата) и да ви е сладко.
 image
Категория: Други
Прочетен: 2085 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 18.08.2009 21:05
Края на лятото идва - това е последния влак за почивка
Поразрових се за да видя къде ходят хората и ето с какво се сблъсках:
На Арапя няма да стъпя повече, хвърлили милиони за хотели обаче не могат да отделят няколко хиляди за да направят свестен път до там. Щях да си изпочупя колата преди 2 седмици.
 
На Арапя няма да стъпя повече, хвърлили милиони за хотели обаче не могат да отделят няколко хиляди за да направят свестен път до там. Щях да си изпочупя колата преди 2 седмици.
 
На Арапя няма да стъпя повече, хвърлили милиони за хотели обаче не могат да отделят няколко хиляди за да направят свестен път до там. Щях да си изпочупя колата преди 2 седмици.
 
Автор: icikonti 
Дата:   20-08-08 15:54

Вашето мнение за едно разкрепостено почиване без много народ покрай мене?
Предпочитам бунгало с веранда /верандата ми е необходима заради вечерното барбекю/, следващото е сянка, и красив залив с млади моми по цици, които да играят плажен волейбол.Не , че предпочитам волейбола, след отпадането на олимпийския ни отбор, но така, може да се прецени, на коя какви цици й отиват....!!!image Трябва да има естетика все пак в тоя живот!!!
Наточил съм се за к-н "Арапя" или нещо подобно за другата седмица.Разбрах обаче, че к-н "Юг" вече го няма...
Не ща хотел и тем подобни хубавини/ вече бях в Созопол/....Не искам да ми тракат с токчета в 12 ч през нощта,полупияни гражданки.Не искам и в 9 ч. да ме събужда боклукчийската кола с трясъка на кофите и с подвикванията на циганите.
Искам НИРВАНА ....и естествена красота/на природата и момите/!
Вий к"во казвате...................???
........
На Арапя няма да стъпя повече, хвърлили милиони за хотели обаче не могат да отделят няколко хиляди за да направят свестен път до там. Щях да си изпочупя колата преди 2 седмици.
.........
Автор: Dani_Koev_BG 
Дата:   20-08-08 16:36

А иначе в понеделник се прибрах от Неа Каликратиа (Гърция, в основата на Халкидики, на трийсетина километра от Солун). Та там имаше къмпинг... За съжаление хвърлих ценовата листа, която ми дадоха, но помня, че за палатка цената беше 5 евро, а за автомобил 2,80. Къмпингът беше залесен, тоест със сянка, имаше хранителен магазин, кръчма и басейн и е на 20 метра от безлюден плаж. Под безлюден разбирайте, че го посещават само къмпингуващите и при това не всички. Повечето предпочитат близкият централен плаж, където си е вече народ.

А ако си падате по екстремните изживявания, не ви трябва и къмпинг. Ние се натоварихме четирима човека в колата, напазарувахме четири торби Билла в Сандански и там спахме на плажа със спални чували, мазахме филии с лютеница. Всичко (бензин, храна и всекидневното пиене на двуеврова бира) излезе 120лв за четири дни.
..............

Летовници алармират за фекалии в морето до Кранево

ИзбралиКранево като място за почивка алармираха, че голямо количество фекалии плуват в морето край селото и не може да се влезе в него, като допълниха, че вонята е ужасна и тока е от няколко дни.http://avtotravel-bg.blogspot.com/2009/07/blog-post_01.html
...........
Хиляди тонове пластмаси "пътуват" из Егейско море и стигат до бреговете. Освен видимото им струпване по крайбрежната ивица, те се разпадат на микрочастици, опасни за човешкото здраве. От организацията "Архипелаг" предупреждвават, че това е нов тип замърсяване на морето, което важи не само за най-посещаваните плажни ивици, но и за пустия бряг край островите и полуостровите в Егейско море...

всичко разбрах че навсякъде е така както си го направи човек

Автор: icikonti 
Дата:   20-08-08 15:54

Вашето мнение за едно разкрепостено почиване без много народ покрай мене?
Предпочитам бунгало с веранда /верандата ми е необходима заради вечерното барбекю/, следващото е сянка, и красив залив с млади моми по цици, които да играят плажен волейбол.Не , че предпочитам волейбола, след отпадането на олимпийския ни отбор, но така, може да се прецени, на коя какви цици й отиват....!!!image Трябва да има естетика все пак в тоя живот!!!
Наточил съм се за к-н "Арапя" или нещо подобно за другата седмица.Разбрах обаче, че к-н "Юг" вече го няма...
Не ща хотел и тем подобни хубавини/ вече бях в Созопол/....Не искам да ми тракат с токчета в 12 ч през нощта,полупияни гражданки.Не искам и в 9 ч. да ме събужда боклукчийската кола с трясъка на кофите и с подвикванията на циганите.
Искам НИРВАНА ....и естествена красота/на природата и момите/!
Вий к"во казвате...................???

 
 

Категория: Други
Прочетен: 1190 Коментари: 0 Гласове: 0
astore.amazon.com/gardener07-20Пералната машина или за по кратко пералнята е незаменим уред във всяко домакинство.
Преминала различни фази на модификация сега машината е сравнително еднотипна, компактна и добре изглеждаща.
Основно са два вида - с пълнене от пред и пълнене от горе.
ПРинципа на пране е един и същ в двоен лиген се събират дрехите, водата и препарата при които водата се загрява да подадената температура, електромотор върти вътрешншя барабан при което дрехите се търкат една в друга и се получава пране.
Основната разлика между двата вида машини - с предно и с горно пълнене е как се отварят и как е захванат барабана.
При по често срещаните машини - тези с предно пълнене барабана е хванат с амортисьори и едина лагерна ос.
Барабана вече най често да не кажа винаги е карборан - нещо като пластмаса което голям процент от техниците не харесват. По труден да не кажа невъзможен е за ремонт. При попадане на банел между двата казана - вътрешния никелиран и външния - карбонов и пременаване на центруфуга на една машина се бе получил ефект на струг и казана бе отрязан на две части.
Друга особеност е електромотора - той извършва основната работа - върти прането :)
Имаме още програматор или контрална платка, помпа за изхвърляне на водата - в тази връзка трябва да знауту чу маркуча за мръсна вода винаги трябва да е на високо поне колкото е капандурата на машината в противен случай водата по естествен път ще изтича от машината. Дековативните елементи като предни и странични панели в 99% са метални.
Основните марки саПерла 05 :); AEG; "Уърлпул", "Бош", "Зануси", "Горене", "Индезит", "Канди", “Електролукс”, “Аристон”, “Беко”, “Силтал”, “Вятка”, “Санг”, “Хувър”, “Blomberg”, “Таурус”, “LG”, BESS. Сега по голяма част от изброените има една фирма за "шапка" което трябва да отговаря и на въпроса за качествата им. За мен освен Бош и АЕГ основен фаворит е немското “Miele” макар и не с толкова футуристичен външен вид тези немски машини са ненадминати !!!.
Категория: Други
Прочетен: 2199 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 17.08.2009 08:52
15.08.2009 09:47 - Градината
Вече е август и наближава есен.
Градината на двора се ползва с пълна пара но не е е време за радикални намеси.
Ако имаме тревна площ - райграс, детелина или друга смеска е хубаво да бъде окосена и поливана поради високите температури.
Цъфтежа на растенията е по слаб и сега е момента да се порадваме на езерцето, водопада или фонтана в градитната - тяхната красота зависи от това как сме ги изградили и подържали. Дали в тях ще имаме рибки, костенурки, растения или само вода зависи от нашия избор и условията които градината ни предлага. Ако искате да имате рибки ви трябва езерце или друг водосъдържател поне 100 см дълбок - Важно е да предвидите и почистването, наличието на малки деца и много други "екстри".
Много красив и интересен водопад срещнах в "Слънчев ден" едно наистина красиво съчетание на водопад и българска автентичностimage

Друг много красив елемент в двора еблатото - не всеки би се очаровал като чуе блато но добре аранжирано с бамбук и папури, водни лилий и костенурки то е един оазис на красотата в двора Ви. Трябва да се знае че костенурките може са "съкратят" живота на цветята но това може да се избегне със засяването на няколко зелени салатки - така едни познати от софия реално бяха оградили периметъра в който да живеят костенурките им
image
Категория: Други
Прочетен: 3837 Коментари: 0 Гласове: 0
14.08.2009 23:56 - Мъка с кротона
Подариха ни кротон на който искрено се зарадвахме. Няколко дни след това листата му взуха да вехнат и  да опадват. Прочетох това онова и какво научих.
image
Кротонът е популярно стайно растение заради ярките цветове на листата и необикновенните им форми. Твърдите листа са насочени нагоре и обикновенно са широки и с ясно изразени и красиво оцветени жилки.
Прекрасно изглеждащо растение в магазина или градинския център, но преди да го купите трябва да сте сигурни, че можете да задоволите неговите специфични изисквания. 
Напоследък има многоразновидности с различни по форма и цвят листа. Повечето имат овални листа, но има и такива с подобни на вилица листа, като гребен, усукани или завъртяни. image По време на растежа почвата на кротона трябва да е неизменно влажна. Не го поливайте със студена вода, а използвайте мека и хладка. Пазете го от студени въздушни течения. През пролетта и лятото го подхранвайте на две седмици.

Всъщност именно в листата, а не в невзрачните бели цветчета се крие красотата му.  Къде да го разположим? Кротонът обича силната слънчева светлина и високата влажност на въздуха Затова идеален за него е източният или западният прозорец, където светлината е по-обилна. Ако растението не получава достатъчно светлина, твърдите му жилави листа няма да се обагрят добре или ще загубят ярките си тонове. През студените дни най-подходящото място за отглеждане на кротона е зимната градина или топлата оранжерия.  Вирее най-добре при 18 - 20 градуса. През зимния сезон минималната температура не трябва да пада под 16 градуса. Кротона се нуждае от доста вода. Поливайте растението тогава, когато най-горният слой на пръстта в саксията засъхне. Иначе връхчетата на листата му ще станат кафяви. През зимата намалете количеството на поливната вода. По време на растеж е необходима постоянна влажност на почвата - тогава поливайте само с хладка вода, в никакъв случай със студена. Ако помещението е с прекалено сух въздух задължително пулверизирайте листата на кротона. image Ако всичко казано до тук не спаси вашето растение - вноса от Холандия вече не е толкова скъп - за скрамна сума ще си вземете ново растение което може да е с по - голям късмет. И нямам магазин за цветя :)


Категория: Хоби
Прочетен: 1280 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.08.2009 00:03

Прахосмукачката е електрически уред за почистване чрез изсмукване с въздушна струя на дребни отпадъци ипрах. Прахосмукачката се използва също така и за боядисване, сушене, пръскане на растения и др.

image

Някои модели са пригодени за чистене на килими и подови настилки - те са така наречените мокро-сухи прахосмукачки. Могат да засмукват вода и прах с помощта на специални приспособления. В тях е вградена помпа, която напръсква почистваната повърхност с работен разтвор. Ако в машината няма помпа, то това е обикновена мокро-суха прахосмукачка, ако е с помпа то това е екстрактор. Прахосмукачките биват подови, ръчни, четкови и автомобилни. Според пътя на въздуха в тях се подразделят на правотокови и вихрови. Мощността им е от 150 до 2000 W. Камионите за почистване на улици представляват също мощни прахосмукачки. В България първите прахосмукачки се появяват преди 60-те години на 20-ти век. Те са предимно производство на бившия Съветски съюз и Унгария както и на западни производители - "Електролукс". Познати марки от това време са "Ракета", "Тайфун", ,,Чайка", ,,Уралец" и др. Днес известни световни марки прахосмукачки са "Панасоник", "Самсунг", "Ротел", "Филипс", "LG", "Ронсън","Dyson", "Краун", "НЕО", "Таурус", Ка Те Ен. За последна дума на техниката се смята прахосмукачката-робот.
Потребяваната мощност на електромотора на прахосмукачката е различна от всмукателната мощност. Всмукателната мощност определя силата на създавания вакуум в тръбите на прахосмукачката (силата на засмукване).

image

Ако не ви безпокоят алергените – изберете обикновена прахосмукачка с голяма всмукателна мощност и няколко филтъра. Така ще почистите добре, бързо и лесно. Ако имате респираторни заболявания и алергии – твърдо се нуждаете от прахосмукачка с много добри филтри и прецизно очистване на въздуха.
Филтрите определят качеството на пречистване на въздуха
излизащ от прахосмукачката. Колкото е по-ефективен филтъра – толкова е по-голямо неговото въздушно съпротивление. В следствие всмукателната мощност пада, но въздуха излиза по-чист. Това означава, че високата всмукателна мощност при ниска потребявана мощност на прахосмукачката е подозрителна. Най-вероятно филтрите са слаби. Правилото е висока смукателна мощност осигурена от висока потребявана мощност на електродвигателя.
Най-неефективни филтри са текстилните торби за многократна употреба. Те задържат само по-едрите частици с размер над 100 микрона. Сменяемите хартиени торбички торбички задържат частици с размер  1 – 3 микрона. Все пак и те не улавят алергените с доста по-малки размери.
Електростатичните филтри и циклонните филтри задържат частици с размер над 0,3 микрона.
HEPA (High Efficiency Particulate Absorbing) филтрите са направени от нетъкани влакна. Първоначално са създадени от военните за предвазване от радиоактивен прах. Задържат до 99.97% от частиците с диаметър над 0,3 микрона, което ги прави най-добрите сухи филтри. Същите филтри се вграждат в климатиците на модерните автомобили (така наречените антиполенови филтри).
Има и антибактериални филтри със сребърни нанотехнологии и обезмирисителни филтри с активен въглен. Добрите “сухи” прахосмукачки комбинират до вида 9 филтри и осигуряват приемливо почистване на преминаващия въздух.
Прахосмукачките с воден филтър
са още по-ефективни. Мръсният въздух преминава през вода на принципа на наргилето. Допълнителен ефект дава завихрянето на водата. Така се мокрят и улавят максимален брой частици. При съчетаване с HEPA филтър се получава почти идеалния резултат.
Прахосмукачките с воден филтър в магазините са с цена няколкостотин лева. Не ги бъркайте с перящите прахосмукачки. Не ги бъркайте и с прахосмукачките с цена по няколко хиляди лева, предлагани от търговски пътници на мултилевъл принцип. Високата им цена не означава задължително десеткратно по-високо качество на почистване. Задължителни са само “мултилевъл” комисионните на дистрибуторите.
Водните прахосмукачки са по-тежки и обемисти, но основният им недостатък е тяхната трудоемка поддръжка. След всяко чистене на дома трябва да се разглобяват, измиват и изсушават. В противен случай в прахосмукачката отлежава едно малко блато. Затова е добре да имаме подръка допълнителна малка, лека и удобна “суха” прахосмукачка. Предлагат се и комбинирани модели.
Радикално решение при борбата с домашния прах са почистващите системи за вграждане. Самата прахосмукачка се намира в сервизно помещение, а до всяка стая достига система от тръбопроводи, вградени в стените. В почистваната стая просто закачваме маркуча с четката към розетка в стената, а отработения въздух се изхвърля извън дома. За съжаление не се продават в хипермаркетите и са подходящи за къщи, офиси и хотели.

image

Когато купувате прахосмукачка огледайте предлаганите в комплекта аксесоари.
Телескопичната метална дръжка е удобна и трайна и не заслужава компромис с пластмасови или метални тръби. Набор от четки за всякакви повърхности също е важен – в дома прах не се събира само по пода. Променливата мощност позволява настройка спрямо различните повърхности. Индикаторът за препълване и навиването на кабела са почти задължителни. Марковите прахосмукачки са осигурени с оригинални торбички в търговската мрежа.
Накрая незабравяйте, че прахосмукачката не работи без едно основно устройство зад нея – вашите ръце, освен ако не си купите прахосмукачка-робот.
 

Категория: Други
Прочетен: 4323 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14.08.2009 21:31
13.08.2009 09:26 - Драцена - Dracaena
Драцената е издръжливо растение, приличащо на палма, което в зависимост от вида и сорта си достига височина от 1 до 3 м, със стъбло или без него image Яркият контраст на листната шарка между нюансите на зеленото и наситеното червено придава на драцената забележителен екзотичен вид. Има няколко разновидности, на които можете да се спрете за украса на жилището си. Те са ефектни и за тях се полагат малко грижи. Можете да си купите драценова пръчка и сами да я отгледате: т. нар. пръчки представляват парченца стъбло от 5 до 7 см, които просто се бодват в пръстта и започват да се поливат редовно. За 6-8 месеца ще пуснат първите си красиви листа image Нарича се още драконово дърво. Изключително издръжливо растение. Стволът му моце да достигне до 2-3 метра. Листата му имат кант в различни цветове: зелено, жълто, бяло и червено. Различните му сортове имат различни по форма и украска листа - тесни, на ивици, пъстри. Негови култивации са: Dracaena deremensis, Dracaena marginata, Knerkii, Massangeana, Rothiana, Victoria

През топлите сезони се нуждае от средно количество вода, а зимата следва да се полива изключително рядко. От март до септември се тори непрекъснато.
D.fragrans изисква най-малко грижи

Най-много у нас се отглеждат видовете драцена фрагранс (Dracaena fragrans) и драцена деремензис (Dracaena deremensis), различаващи се по надлъжните светли и тъмни ивици на листата.
image
Обича светли или полусенчести помещения. Не обича силното слънце и теченията. D.marginata може да вирее и в тъмни места, докато D. deremensis обича светлината

Размножава се праз февруари-март.
Става чрез стъблени резници, които може да вземете от средната част на стъблото, а другите самата връхна част на драцената заедно с розетка от листа.
Посадете ги в смеска на пясъчна основа.
Докато пусне корени, драцената трябва да бъде на светло и топло място

Ако растението е станало твърде голямо, лесно може да бъде подрязано. Ако листата му са потъмнели покрая, можете да ги поорежите като съблюдавате първоначалната им форма
Категория: Други
Прочетен: 7329 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 13.08.2009 09:32
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: domigradina
Категория: Други
Прочетен: 315001
Постинги: 72
Коментари: 22
Гласове: 216
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Август, 2009  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31